Tips en tricks om te behangen met vliesbehang

door | apr 1, 2022 | Behang, DIY, Interieur | 0 Reacties

 

Behangen met vliesbehang
Behang is weer helemaal in, maar veel mensen durven het niet aan om zelf te behangen. Hoe moet ik dan starten met behangen? Hoe moet ik mijn patroonbehang gaan knippen of snijden? Hoe komen de patronen of tekeningen netjes naast elkaar te hangen? Dit zijn een aantal van de veelgestelde vragen over behangen.

Met behang kan je in één dag tijd een ruimte een hele andere look geven. Het is dus zeker de moeite waard om met behangpapier aan de slag te gaan! Behangen is niet moeilijk als je weet hoe eraan te beginnen, je moet zeker geen professional zijn. Hieronder vind je heel wat tips en tricks.

 

 

 

 

De voordelen van vliesbehang

Vliesbehang is heel eenvoudig te plaatsen. Het vliesbehang van Studio Assorti heeft een non woven backing. Dit betekent dat je de lijm rechstreeks op de muur aanbrengt, en dus geen gedoe met behangtafels, je kan dus meteen beginnen met behangen. Vliesbehang is trouwens ook veel sterker dan behangpapier, en achteraf ook makkelijker weer te verwijderen.
Ons vliesbehang is voorzien van een acryl toplaag, wat zorgt voor een matte uitstraling. Deze toplaag bevat geen pvc, waardoor het een duurzaam materiaal is. Het behang kan makkelijk afgenomen worden met een doekje.
Het behang is bovendien 100% veilig voor mens en dier. Het bevat geen gevaarlijke stoffen, en dat maakt het dus zeker ook geschikt voor de kinder– en babykamer.

Behangpapier katten vliesbehang

Wat heb je nodig om te behangen?

Om te behangen met vliesbehang heb je niet zo veel materiaal nodig:

  • Kant en klare lijm voor vliesbehang Ready & Roll van Perfax
  • Kwast en roller
  • Nadenroller
  • Behangspatel
  • Een cuttermes
  • Potlood
  • Schietlood (dit kan je ook zelf maken door een gewicht aan een touwtje te knopen) of waterpas
  • Meter
  • Ladder

De voorbereiding

Zorg ervoor dat de muur vlak en egaal is. Verwijder achtergebleven schroeven, nagels en oude behangresten. Vul daarna alle Putten en scheuren op. Zit het pleisterwerk los, dan moet je eerst de slechte plekken voorzichtig verwijderen en daarna opvullen met vulmiddel en vervolgens schuren tot het oppervlak effen is.
Zorg er ook voor dat muur egaal is van kleur, zeker als je een behang met een lichte kleur wil gebruiken, kunnen donkere vlakken op de ondergrond gaan doorschijnen. Zet er dan eerst een lichte kleur op voor je gaat behangen. Verwijder daarna de afdekkapjes van schakelaars en stopcontacten.

Starten met behangen

Stap #1

Meestal behangen we van links naar rechts, en we beginnen aan een hoek.
Eerst plaats je een loodrechte lijn op de muur. Het behang is 53 cm breed, je meet vanaf de bovenste hoek 43 cm af en trekt vanaf dit punt met een potlood een loodrechte lijn naar beneden. Het is de bedoeling dat het papier in de linkerhoek een overlap heeft. Zo voorkom je dat je scheef gaat behangen in geval dat de hoek niet volledig recht is.

Stap #2

Meet de lengte tussen het plafond en het punt tot waar het behang komt. Hier tel je een extra 10 cm extra bij en snij het stuk behang af. Breng de lijm aan op de muur, zorg dat je iets verder lijmt dan de zijkanten zodat de randen goed blijven plakken. Breng het behang aan in de nog vochtige lijm. Plak de rechterzijkant van de  eerste strook behang tot tegen de loodlijn, duw goed aan in de hoeken en naden. Zorg ervoor dat je ongeveer 5 cm marge overlap hebt zowel aan de bovenkant als aan de onderkant. Druk het behang aan tegen de muur en zorg dat het mooi recht loopt tegen de loodlijn. Strijk daarna voorzichtige het behang glad met een behangspatel, vanuit het midden naar boven en vanuit het midden naar beneden. Het overtollige behang snijden we af met een scherp cuttermes langs het plafond en langs de boord onderaan met behulp van een behangspatel of liniaal. Aan de bovenkant snij aan de bovenrand van de spatel of liniaal , en aan de onderkant net eronder. Nu is je eerste behangbaan geplaatst. Overtollige resten lijm neem je af met een vochtige na het plaatsen van elke behangbaan, zo krijg je achteraf geen vlekken. Spoel daarna de doek telkens uit onder de kraan.

Stap #3

Rol vervolgens het behang uit naast de eerste baan en zoek waar het patroon precies aansluit. Je zal daardoor aan de bovenkant waarschijnlijk een stuk extra overhouden. Bij het aanbrengen van de lijm op de muur moet je ook weer iets verder smeren dan de breedte van het behang. Zorg ervoor dat de banen mooi op mekaar aansluiten zodat de ondergrond door de naad niet zichtbaar is. Herhaal deze stap tot je de volledige wand hebt behangen.

Tips en tricks

Lijm aanbrengen

Zorg ervoor dat je voldoende lijm aanbrengt. Lijm de randen en de hoeken met een kwast en de grotere vlakken met een roller.
Bij nieuwe of sterk zuigende muren is het belangrijk om ze voor te strijken. Dit kan je met een voorstrijk primer doen de dag voordien.
Overtollig of gemorst plaksel al deppend direct verwijderen met een schone licht vochtige spons. Niet wrijven!

Snijden van het behang

Houd bij het snijden van de banen altijd de bedrukte zijde naar boven. Je ziet dan direct eventuele foutjes of vlekken.
Gebruik altijd een scherp mesje om behang te snijden. Een bot mesje kan scheuren veroorzaken. 

Behangen rond lichtschakelaars en stopcontacten

Als het goed is heb je bij de voorbereiding alle afdekkapjes van de lichtschakelaars en stopcontacten verwijdert. Je plaatst het behang er gewoon over heen. Als het behang mooi op zijn plaats hangt en gladgestreken is, snij je het behang met een scherp mes weg door een kruisvormige uitsnijding te maken. Let erop dat je het behang niet verder weg snijd dan waar de randen van de kapjes komen! Daarna plaatsje de kapjes er gewoon weer op.

Afwerken behangnaden

Om de naden van twee aansluitende behangnaden mooi vlak te rollen gebruik je een nadenroller.

Drogen van het behang

Behang moet altijd rustig drogen. Door te snel drogen kan het gaan krimpen of scheuren. Droog behangen met de deuren en ramen dicht en de verwarming op een gematigde temperatuur. 

Behang advies

Bij Studio Assorti vind je een leuk assortiment vliesbehang met unieke prints! Het zijn exclusieve ontwerpen, de illustraties zijn allemaal handgetekend en handgeschilderd. Zowel voor een landelijk interieur als voor een eclectisch interieur vind je hier zeker het gepaste behang. Vraag hier je gratis behangstaal !

Kom regelmatig ook eens terug kijken voor nieuwe updates van het assortiment!

botanisch behang blauw

Kleur advies

[column_wrapper]

Kleurenwaaier verfkleuren
Wil je bij het behang ook de juiste kleur verf kiezen? Daar kunnen we jou bij helpen. Neem contact op via info@studio-assorti.be en dan kiezen we samen de perfecte kleur voor jouw project. Wij zijn verdeler van de verf Pure en Original, met meer dan 150 kleuren in het assortiment.
[/column_wrapper]

Decoratie

[column_wrapper]

Na het schilderen en behangen is het tijd voor de afwerking! Dit is het allerleukste gedeelte. Wist je dat we bij elk behang een assortiment aan bijpassende woonaccessoires hebben? Je kan hier dus matchende kussens, tafeltextiel en zelfs muurdecoratie shoppen. Zo past alles bij mekaar, het is “assorti.
Plaid blauw
[/column_wrapper]

 

Tips en tricks om te behangen met vliesbehang

door | apr 1, 2022 | Behang, DIY, Interieur | 0 Reacties

You May Also Like…

Studio Assorti x Spoonflower

Studio Assorti x Spoonflower

  Ben je op zoek naar stof voor een leuk project, behangpapier of woondecoratie? Spoonflower is hiervoor de perfecte shop! Alle designs van Studio Assorti zijn vanaf nu ook verkrijgbaar op Spoonflower. Als designer is het zo leuk om je dessins op echte producten...

Style the print Flowers in bloom terra

Style the print Flowers in bloom terra

  Stylen met aardetinten Welke kleuren passen bij de print “Flowers in bloom” terra? Vanuit deze veelgestelde vraag is dit blogartikel ontstaan. Uit de verfkleuren van Pure & Original heb ik een passend kleurenpalet samengesteld met aardetinten. Deze kleuren...

0 reacties

Een reactie versturen